Jeugdploegen Torpedo Hasselt spelen volgend seizoen interprovinciaal

“We willen zo veel mogelijk jongeren op een hoger niveau laten voetballen”

HASSELT – In de media is er momenteel veel te doen over de verhoging van de lidgelden in het jeugdvoetbal. Torpedo Hasselt wordt daarin ook genoemd, maar het verhaal is genuanceerder dan het wordt voorgesteld. Het heeft bloed, zweet en veel lange nachten gekost, maar onze club heeft zijn drie sterren binnen. Dat betekent dat vanaf volgend seizoen onze jeugdteams in het IP-voetbal zullen aantreden. Een gesprek met de technisch verantwoordelijke van de jeugdopleiding Eric Decoutere en jeugdvoorzitter Dieter Buntinx over de sportieve visie van de club. En over het nieuwe lidgeld.

Laten we beginnen bij het begin: wat betekent IP eigenlijk?

Eric: “IP is de afkorting voor interprovinciaal. In Vlaanderen is het jeugdvoetbal ingedeeld op vier niveaus: gewestelijk, provinciaal, interprovinciaal of elite. Die laatste groep is voorbehouden voor de jeugdploegen van de eerste- en tweedeklassers. Voor alle andere clubs is interprovinciaal het hoogste haalbare niveau. Het goede nieuws is dat vanaf volgend seizoen Torpedo Hasselt IP-jeugdvoetbal mag aanbieden. Onze jeugdspelers zullen zich dus kunnen meten met betere ploegen en op een hoger niveau wedstrijden spelen. Onze visie is om dat zo veel mogelijk te doen met onze eigen jongens.”

Wat bedoel je met eigen jongens?

Eric: “De jeugdspelers die nu al bij de club zijn aangesloten. We willen hen de kans bieden om van het IP-verhaal te proeven. We weten van andere clubs dat een IP-label nieuwe spelers aantrekt, vaak jongens die geen binding of voeling hebben met de club. Onze club hecht daar veel belang aan. Eventuele nieuwe spelers zullen toch binnen een bepaalde straal van de club moeten wonen, anders gaan we ze niet toelaten.”

Vanaf welke leeftijd begint het IP-verhaal precies?

Eric: “Vanaf het moment dat er 8 tegen 8 gespeeld wordt. Voor de U5, U6 en U7 verandert er dus niets. En de U8 en U9 blijven provinciaal en gewestelijk spelen. Vanaf U10 en U11 moeten we verplicht één IP-team inschrijven. Voor de overige teams in die leeftijdscategorie mag je kiezen: gewestelijk of provinciaal. Dat hangt natuurlijk af van het niveau dat het tweede team op dat moment haalt. Provinciaal zou ideaal zijn, dan is de stap naar interprovinciaal later minder groot. Bij U12 en U13 zijn twee IP-teams verplicht. Als er in die leeftijdscategorieën nog jongens over zijn, dan zullen die gewestelijk spelen.”

Er komen ook leeftijdscategorieën bij die er tot nu toe nog niet waren bij Torpedo Hasselt.

Dieter: “Klopt. Zo komen U14, U16 en U19 erbij. Het extra voordeel van interprovinciaal jeugdvoetbal is dat je de bovenbouw nog beter kunt opsplitsen.”

Eric: “De stap die de club heeft gezet naar het IP-niveau levert een heel groot voordeel op. Dit seizoen konden 78 jeugdspelers op provinciaal niveau spelen, vanaf volgend jaar worden er dat 138 op interprovinciaal niveau. Er zullen dus veel meer jongens op een hoger niveau kunnen voetballen in onze club.”

 

Waarom vond Torpedo Hasselt het belangrijk om deze sportieve stap te zetten?

Eric: “Wij willen onze kinderen altijd prikkelen en op een hoger niveau laten spelen. Steeds meer provinciale clubs zetten de stap naar het IP-verhaal en wij willen daar ook in meegaan. Als de betere clubs wegvallen in het provinciale voetbal, dan komen we uit tegen beginnende provinciale clubs. Met alle respect, want wij hebben dat destijds ook meegemaakt, maar dat zijn wedstrijden waar onze spelers weinig aan hebben. We willen hen leren voetballen op een hoger tempo en de trainingsfrequentie opdrijven. Zo kunnen we later meer jongens uit onze eigen opleiding naar onze eerste ploeg laten doorstromen.”

Dieter: “Het voordeel is dat je bij IP per jaar kunt werken. Wanneer een jongen zijn eerste jaar bij U15 start, kan die uitkomen tegen kinderen die bijna volwassen zijn. Dat is een heel moeilijke stap voor sommige jongens. Zeker in de gewestelijke reeksen is dat vaak een enorm verschil. Net zoals bij provinciaal voetbal heb je ook bij IP drie niveaus. Onze teams gaan volgend jaar in het laagste IP-niveau beginnen om de overgang niet te groot te maken.”

Wanneer is het idee gekomen om deze stap te zetten?

Dieter: “Drie jaar geleden. We hebben destijds een eerste keer een doorlichting laten doen door Double Pass, het auditbureau dat door Voetbal Vlaanderen is aangesteld. Toen hebben we het destijds net niet gehaald. Nu is het wel gelukt.”

Eric, hoe lang ben je nu actief als jeugdcoördinator bij Torpedo Hasselt?

Eric: “Bijna 16 jaar.”

Speelde het al langer in je hoofd om de jeugdwerking te verbeteren?

Eric: “Toen ik hier begon had je nog ploegjes met mama, papa of opa als trainer. De clubleiding heeft me gevraagd of ik dat in handen wil nemen, maar ik had daar nul ervaring in. Dus dan begin je bij de basis. Eerste vraag: hoeveel jeugdspelers telt Torpedo Hasselt? We hadden er toen maar 130. In eerste instantie hebben we ingezet op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Daarna hebben we langzaamaan de staf uitgebouwd met meer gediplomeerde trainers en een langetermijnvisie uitgeschreven. Er zijn ook extra mensen in de club gekomen zoals Dieter (Buntinx) en Tom (Beenaerts), mensen met ideeën. Die moeten het clubbestuur overtuigen van de jeugdplannen, want het kost ook allemaal geld. We kunnen dit niet zomaar doen, het kost veel inspanningen van de club. Toen ik zag wat we op vijf jaar tijd konden doen van gewestelijk naar provinciaal niveau, dacht ik ‘diezelfde stap kunnen we ook zetten van provinciaal naar interprovinciaal’. Maar altijd met onze eigen jongens, dat is altijd onze hoofdbekommernis geweest. Je kan morgen gemakkelijk IP spelen met goede spelers die je bij andere ploegen gaat wegplukken. Dat willen we niet.”

Dieter: “Als we drie jaar geleden een scoutingcel hadden uitgebouwd, dan hadden we ons IP-label misschien toen al gekregen? Maar actief scouten en weghalen van betere spelers bij andere clubs, dat zit niet in het DNA van Torpedo Hasselt. Het strookt ook niet met onze visie om zo veel mogelijk eigen jeugdspelers te laten doorstromen. Bij Voetbal Vlaanderen hebben ze daar een andere mening over. Zij zijn voorstander van scouting omdat dat ambitie aantoont. We hebben met hand en tand onze visie verdedigd en het is gelukt. We zullen alleen elders op zoek gaan naar andere spelers als we gaten hebben in onze ploegen. Bijvoorbeeld wanneer een van onze IP-ploegen geen doelman heeft. Dan moeten we wel.”

Eric: “Doelbewust scouten bij andere clubs, dat willen we niet. Wat gaan we dan doen met de spelers die al hun hele jeugd bij ons spelen? Moeten we die dan aan de kant schuiven voor een nieuwe, externe jeugdspeler die misschien 5% beter is? Torpedo Hasselt is een familieclub en heel communitygedreven. Het liefst van al blijven onze jeugdspelers zo lang mogelijk bij ons voetballen. En hopelijk blijven ze later ook aan de club verbonden. Als speler in de seniorenteams, als jeugdtrainer of scheidsrechter. Of gewoon als vrijwilliger.”

Dieter: “Daarom hechten we ook zo’n belang aan de lokale verankering. Ouders zullen gemakkelijker bijspringen in de kantine of een handje helpen bij evenementen zoals de mosseldagen of onze Pukkelpopstand.”

Gaat het IP-verhaal ook veel veranderen voor de trainers en de rest van de entourage?

Dieter: “In principe niet. We behouden ons aantal leden en onze trainers.”

Eric: “We moeten alleen rekening houden dat we voldoende gediplomeerde trainers hebben in onze jeugdwerking. Dat is iets strenger op interprovinciaal niveau. Trainers die 8 tegen 8 spelen, moeten een getuigschrift B hebben. Maar vanaf 11 tegen 11 heb je minstens drie trainers nodig met een UEFA B-diploma. In onze club hebben we zo 9 trainers, maar de meesten zitten in de onderbouw. Voor ons is dat belangrijk, want daar leggen we de basis. Je moet zorgen dat je trainers gelukkig zijn en hun ding kunnen doen. Sommige trainers werken liever met jonge kinderen, andere liever met spelers in de bovenbouw.”

In die langetermijnvisie wil de club niet alleen de spelers zo lang aan zich binden, maar ook de jeugdtrainers?

Eric: “Ja, dat is ook de sterkte van Torpedo Hasselt. Acht jaar geleden hadden we 14 à 15 trainers, nu zijn er dat 33, waarvan 10 uit onze eigen opleiding. Spelers die we intern hebben opgeleid tot jeugdtrainers. Daarnaast lopen verschillende trainers hier ook al 10 jaar rond. Zij hebben de evolutie meegemaakt en delen dezelfde visie als de club. Belangrijk, anders kan zo’n samenwerking niet blijven duren.”

Als jullie volgend seizoen merken dat de IP-ploegen van Torpedo Hasselt wedstrijd na wedstrijd verliezen. Is dat een probleem?

Eric: “Nee. We weten dat we het volgend jaar sportief moeilijk kunnen krijgen. Het wordt voor iedereen aanpassen.”

Dieter: “Die groeipijnen zijn ingecalculeerd. Ik denk dat het vooral in de eerste seizoenshelft zo zal zijn. Ik geloof wel dat na nieuwjaar verschillende IP-ploegen stappen vooruit zullen zetten. ”

Eric: “Sommige jongens gaan een heel groot cadeau krijgen. Ze spelen vandaag nog gewestelijk, maar mogen volgend jaar IP spelen. Het is aan hen om te tonen welke stappen ze kunnen zetten. We zijn wel eerlijk: als we zien dat ze het niveau niet aankunnen of dat ze zelf aangeven dat ze het niet meer fijn vinden, dan proberen we daar ook rekening mee te houden. Het eerste jaar gaat er veel op ons afkomen, maar ik ben zeker – door onze werkwijze – dat we er over drie jaar zullen staan.”

Welke ploegen ga je tegenkomen als je IP gaat spelen?

Eric: “We gaan enkele ploegen opnieuw tegenkomen waar vroeger al tegen speelden, maar die de stap naar IP al hebben gezet. Spouwen-Mopertingen of Zepperen-Brustem bijvoorbeeld. Maar er zullen ook verplaatsingen zijn naar Tienen of Hoegaarden. Sommige verplaatsingen zijn misschien wat verder, maar het valt al bij al nog goed mee. Als een provinciaal team in Hamont-Achel, Lommel of Elen moet gaan spelen, is dat ook een verre verplaatsing. De meeste IP-ploegen waar we tegen zullen spelen komen uit Limburg: RC Hades, KSK Tongeren, KVK Wellen of Sporting Hasselt bijvoorbeeld.”

Hoe zit het met de plannen van de infrastructuur? Zit een nieuw gebouw met kantine en kleedkamers mee in dit dossier?

Dieter: “Nee, dat staat er los van. Deze infrastructuur volstaat om IP-voetbal te mogen aan bieden. Het kunstgrasveld heeft wel zwaar doorgewogen. Als je geen goede velden hebt, kun je ook geen kwaliteitstrainingen meer geven.”

Het kunstgrasveld ligt er nu enkele maanden. Wat is de eerste evaluatie?

Eric: “Top, het is echt een meerwaarde. We hebben gekozen voor een zeer goed kunstgrasveld en we krijgen ook goede reacties van ploegen die hier komen spelen. Als het regenachtig weer is, dan trainen we met honderd kinderen op dit veld in plaats van het B-plein kapot te spelen. En als we volgend seizoen naar drie trainingen per week gaan, zal dat kunstgrasveld ook zijn meerwaarde bewijzen.”

Verandert er voor de spelers ook iets, buiten stevigere tegenstanders en verdere verplaatsingen?

Dieter: “Ja, alle IP-ploegen behouden hun twee trainingsmomenten per week, maar krijgen drie keer per maand een extra training rond conditie, techniek, blessurepreventie of loopcoördinatie. Voor de jongens in de gewestelijke ploegen zijn dat de twee gewone trainingen en één keer per maand een extra techniektraining.”

Onlangs verschenen in de media artikels over de verhoging van het lidgeld voor jeugdspelers. Ook Torpedo Hasselt werd daarin genoemd. Hoe zit het met de lidgelden volgend seizoen?

Dieter: “Vorig jaar zaten we op 385 euro, maar het basislidgeld zal stijgen naar 425 euro. Dat is nodig om de extra kosten op te vangen. Enerzijds de energiekosten, anderzijds is alles een stuk duurder geworden. Als we trainingsmateriaal moeten kopen, is dat dubbel zo duur als enkele jaren geleden. Eigenlijk zouden we meer moeten opslaan, maar we willen het betaalbaar houden. Voor de interprovinciale spelers komt er voor die drie extra maandelijkse trainingen 75 euro boven op het lidgeld, voor de gewestelijke spelers is dat 25 euro. Een gewestelijke speler betaalt dan 450 euro per jaar, een interprovinciale 500 euro. Voor een U5-speler is dat 200 euro, voor U6 en U7 vragen we 400 euro.”

Eric: “We weten dat dit voor sommige ouders een flinke verhoging is, maar het is een schappelijke prijs. Bij andere clubs betaal je tussen 600 en 700 euro lidgeld per jaar om IP te kunnen spelen.”

Dieter: “Het lidgeld verhogen was sowieso nodig om onze trainers te kunnen blijven betalen, materiaal te kunnen kopen én voor de energiefacturen.”

Zou dit ouders kunnen afschrikken en bestaat het risico dat Torpedo Hasselt volgend seizoen minder spelers zal hebben?

Dieter: “Dat kan altijd, maar daar gaan we niet van uit. We hebben het eens uitgerekend. Als je het lidgeld deelt door het aantal voetbalmomenten – trainingen én wedstrijden – dan kom je uit op 4 euro per keer. En daar zit je kledij zelfs in. Ik denk dat voetbal toch nog een heel democratische sport is. En we hebben het geluk dat we volgend seizoen een heleboel jongens een extra sportieve uitdaging kunnen aanbieden.”

Eric: “We zijn dit seizoen ook gestart met het gebruik van de Veo-camera, dat is een systeem om wedstrijden te filmen en te analyseren. Het zijn ook dingen die ons moeten gaan helpen om de stap naar IP beter te verteren. Het zijn dit soort dingen waarmee we de jongens nog beter kunnen opleiden als voetballer. We zullen onze spelers ook af en toe aan de hand van de beelden laten zien hoe we ons spel van achteruit willen opbouwen. Volgend seizoen gaan we daar nog mee verder.”